Finanțare – împrumuturi și subvenții din partea Uniunii Europene

Finanțare - împrumuturi și subvenții din partea Uniunii Europene

UE oferă finanțare sub formă de împrumuturi și subvenții pentru o gamă largă de proiecte și programe care acoperă domenii precum educație, sănătate, protecția consumatorilor, protecția mediului și ajutor umanitar. 

Finanțarea este gestionată în conformitate cu reguli care ajută la asigurarea unui control strict asupra modului în care sunt utilizate fondurile, acestea fiind cheltuite într-un mod transparent și responsabil. Finanțarea UE este complexă, deoarece există multe tipuri diferite de programe gestionate de diferite organisme. 

Peste 76% din bugetul UE este gestionat de statele membre. Aceasta include fondurile structurale – care finanțează politica regională, programele sociale și de formare, precum și agricultura (inclusiv sprijinul pentru fermieri).

Pentru a beneficia de aceste fonduri europene, cei interesați trebuie să depună o cerere de finanțare și o serie de documente, iar pentru a se asigura că acestea sunt corecte, de cele mai multe ori apelează la serviciile de consultanță fonduri europene oferite de firme specializate.

Care sunt cele două tipuri principale de finanțare?

Subvențiile pentru proiecte specifice, de obicei în urma unui anunț public cunoscut sub numele de „apel pentru propuneri”. O parte din finanțare provine din UE, o parte din alte surse.

Contractele publice de cumpărare de servicii, bunuri sau lucrări au scopul de a asigura operațiunile instituțiilor sau programelor UE. Contractele sunt atribuite prin licitații (achiziții publice) și acoperă o serie de domenii: studii, asistență tehnică și instruire; consultanță, organizare de conferințe, achiziții de echipamente IT etc.

Ca grup, cei 28 de comisari ai Uniunii Europene au responsabilitatea politică finală de a se asigura că fondurile UE sunt cheltuite în mod corespunzător. Dar, deoarece majoritatea finanțărilor UE sunt gestionate la nivel de țară, guvernele naționale sunt responsabile de efectuarea verificărilor și auditurilor anuale.

Cine sunt beneficiarii acestor fonduri europene?

1. Întreprinderile mici

Pot obține finanțare UE prin granturi, împrumuturi și garanții. Subvențiile oferă sprijin direct, în timp ce alte finanțări sunt disponibile prin programe gestionate la nivel național.

2. Organizații non-guvernamentale și ale societății civile

Pot fi eligibile pentru finanțare, cu condiția ca acestea să fie active în domeniile de politică ale UE, fără scop lucrativ.

3. Tinerii

Aceștia beneficiază de două tipuri principale de finanțare:

  • Programul de învățare pe tot parcursul vieții – oportunități de studiu prin Erasmus , sprijin pentru participanții la școală care se apropie de sfârșitul învățământului secundar și formare profesională în altă țară
  • Programul Tineret în Acțiune – finanțarea cofinanțată a proiectelor care încurajează implicarea civică, munca voluntară și o perspectivă multiculturală mai largă.

4. Cercetătorii

Peste 53 de miliarde de euro au fost puse la dispoziție între 2007 și 2013 pentru cercetare, în principal prin intermediul celui de-al șaptelea program-cadru (PC7). Granturile sunt disponibile sub formă de cofinanțare pentru cercetare referitoare la cooperare, idei, oameni, capacități și cercetare nucleară.

5. Fermierii

Cei mai mulți dintre fermierii din UE sunt eligibili să primească fonduri europene nerambursabile pentru a-și susține veniturile. Fermierii trebuie să respecte standardele legate de protecția mediului, bunăstarea animalelor și siguranța alimentelor. Majoritatea sprijinului nu este legat de producție. Dar, în anumite condiții, țările UE pot acorda mai puțini bani și, în schimb, pot oferi sprijin legat de producție.

Articolul precedentIncalzirea electrica in pardoseala
Articolul următorCada de baie  freestanding  mica