Cand se sarbatoreste ziua internationala a iei?

0
522
ziua internationala a iei

Ia” este partea principala a costumului traditional romanesc, celelalte parti se formeaza in jurul acestuia si se armonizeaza cromatic si ornamental cu acesta. Este mai mult decat o bucata de imbracaminte, este un simbol, o dovada istorica a existentei si continuitatii portului traditional romanesc.

Doua stiluri diferite de bluza continua sa fie facute pana in ziua de azi. Primul este arhetipul traditional taiat drept, purtat in antichitate. Aceasta este chimia dacica dreapta sau trecerea: taiata dintr-o singura bucata de tesatura cu guseu, pava sau broasca (care inseamna broasca), introdusa in cusatura sub armpit pentru a adauga latimea si a asigura o mobilitate sporita.

De-a lungul timpului, acest tip de schimbare a fost purtat in principal de catre batrani. Celalalt stil este o bluza infundata adunata la gat, care este alcatuita din numeroase sectiuni brodate individual care sunt apoi imbinate impreuna.

24 iunie este o zi speciala pentru noi, o zi dedicata tinutei noastre traditionale. Aceasta zi este reala, ziua internationala a bluzei traditionale, cand femeile din intreaga lume poarta cu mandrie acest costum special. 2019 este al saptelea an cand sarbatorim aceasta zi speciala.

Proiectul de a avea o zi internationala dedicata acestei piese de vestimentatie traditionala a fost initiat de comunitatea romana „La Blouse Roumaine” in ianuarie 2013 si a devenit in curand un eveniment international, sarbatorit pe 5 continente, in peste 50 de tari.

In Romania, bluza traditionala este numita „ie” si este o bluza frumoasa, cu un design special. „Ie” este mai mult decat o bluza, este o piesa de arta cu o valoare uriasa. Lucrarea de broderie se realizeaza manual si dureaza mai multe saptamani pentru a finaliza lucrul la designul special al bluzei.

De obicei, acest element special este facut pentru a decora manecile, pieptul si gault. Unele ii traditionale au chiar margele sau elemente lucioase, pentru a le face mai frumoase. Rezultatul este cu adevarat impresionant iar ia este o piesa reprezentativa a folclorului romanesc.

Din moment ce face parte din imbracamintea traditionala, o „ie” poate oferi deasemenea informatii importante: privind culorile broderiei si designului, putem spune din ce regiune a Romaniei face parte ia respectiva. Fiecare regiune are elemente specifice, dar toate sunt cu adevarat impresionante. De fapt, este destul de greu sa gasesti doua ii la fel, apartinand de doua regiuni diferite.

Fetitele, mamele acestora si chiar si bunicile sunt incantate sa aiba o zi de parada in care prezinta broderia si spun povestea ascunsa a bluzei. Designul broderiei avea semnificatii speciale, cele mai importante fiind acela de a proteja doamna care o purta de vrajile, de cel rau sau puterile rele. Este un obicei obisnuit sa mostenim o bluza traditionala, asa ca multe dintre ele sunt chiar o suta de ani.

Asadar, dupa cum se poate vedea, ia romaneasca inca se poarta, chiar daca este probabil cea mai veche piesa vestimentara existenta si utilizata in aceasta zona geografica. Ba mai mult, exista chiar o zi in care ia traditionala romaneasca este sarbatorita la nivel mondial. Acest lucru nu trebuie sa reprezinte o surpriza pentru noi din moment ce marii creatori de moda au adoptat ia romaneasca in colectiile lor.

Articolul precedentCum sa alegi incaltamintea de protectie
Articolul următorCabina de dus – Idei de design confortabil pentru baia ta.