Cum sa alegi incaltamintea de protectie

0
598
Cum sa alegi incaltamintea de protectie

Alegerea incaltamintei de protectie se poate face usor daca sunt indeplinite doua conditii principale: o idee clara despre modul in care gama de bocanci de protectie se potriveste cu conditiile de lucru si cunoasterea punctelor-cheie in fabricarea incaltamintei de protectie.

Incaltaminte de protectie – grad de complexitate

Multe profesii prezinta riscuri. Fara protectia adecvata, picioarele muncitorilor pot ingheta, se pot uda, pot fi afectate de descarcarile electrice, arsuri termice sau chimice, pericole de la caderea obiectelor grele sau taierea cu obiecte ascutite. La alegerea gamei de incaltaminte de protectie este necesar sa se ia in considerare varful pantofilor care ar trebui sa fie din metal si care va proteja piciorul de accidente, sa fie compatibili cu meseria electricienilor si de asemenea sa aiba o protectie ridicata impotriva socurilor electrice. Bocancii de protectie trebuie sa fie captusiti, iar daca se lucreaza cu materiale explosive, sa fie corespunzatori mediului, pentru a nu provoca scantei in timpul mersului. Toate tipurile de incaltaminte de protectie au o talpa adecvata mediului de lucru, un varf metalic sau foarte dur si captuseala. Caracteristicile acestor componente joaca un rol esential in problema respectarii sigurantei intr-un anumit domeniu de activitate.

Incaltaminte de protectie – grad de rigiditate

Gradul de rigiditate al talpii si confortul, vor determina starea de confort a muncitorului pe intreaga zi de lucru. Calitatea talpii afecteaza atat pretul, cat si puterea intregii structuri. Suportul poliuretanic este o alegere buna pentru lucrul intr-un mediu umed: spre deosebire de cauciuc, care este ideal pentru lucratorii din domeniul electricitatii. De asemenea, acest material este stabil cand este utilizat intr-un mediu agresiv, dar schimbarile bruste ale temperaturii conduc la deformarea sa. Gama de bocanci de protectie cu talpa din nitril, protejeaza piciorul foarte bine, si nu permite trecerea obiectelor taioase. Bocancii de protectie cu talpa din nitril sunt mai durabili, mai nepretentiosi, dar sunt mai grei si mai costisitori.

Pentru conditii de lucru la temperaturi extreme, talpa din elastomer termoplastic este perfecta. De asemenea, tolereaza mediul agresiv si asigura o aderenta excelenta la suprafata. Dar in astfel de bocanci de protectie, este mai bine sa eviti interactiunea cu produsele petroliere si cu uleiurile. Daca exista riscul de alunecare, talpa din PVC va fi cea mai buna alegere.

Incaltaminte de protectie – materiale

Materialul ales pentru fabricarea gamei de incaltaminte de protectie, determina in mare masura calitatea si durabilitatea bocancilor de lucru. Pentru fabricarea bocancilor de protectie este utilizata atat pielea naturala, cat si pielea sintetica.

Incaltamintea de protectie din cauciuc este o protectie clasica impotriva umiditatii si curentului, dar cu dezavantaje bine cunoscute: cauciucul nu „respira”, la temperaturi scazute, picioarele vor ingheta, iar la temperaturi ridicate, picioarele vor transpira.

Incaltaminte de protectie – captuseala

Utilizarea captuselii la fabricarea incaltamintei de protective, are doua obiective: crearea confortului interior si protectia impotriva frigului. Gama de materiale utilizate este foarte diversa. De regula, blanurile sau un material sintetic servesc ca izolatoare, in functie de valoarea de referinta a pretului final. Pentru productia de incaltaminte de protectie bugetara, in functie de scopul, se folosesc o varietate de materiale.