Despre bursită, o afecţiune a genunchiului, care se poate rezolva cu tratamente ortopedice şi de recuperare medicală

0
589
Despre bursită, o afecţiune a genunchiului, care se poate rezolva cu tratamente ortopedice şi de recuperare medicală

Chiar dacă suntem în perioada de pandemie, putem avea accidental un traumatism al genunchiului, sau din contră, dureri care puţin câte puţin se accentueazaă Nu este bine să le neglijăm.

Trebuie sa fim foarte atenţi dacă genunchiul devine dureros, puţin câte puţin şi se umflă (hidrartroză). Dacă devine cald, dacă apare o umflătura în faţa genunchiului, durere la flexie/extensie, imposibilitatea de a avea o extensie completă sau şchiopatare. Pot fi mai multe cauze, însă este bine să nu le lăsăm neglijate. Ne putem gândi la recuperare medicală, pentru a evita operaţia sau la consultul ortopedic.

Ce este bursita

Printre multiplele afecţiuni care necesită recuperare medicală, dar şi evaluări ortopedice, se află şi bursita.

Aceasta reprezintă o inflamaţie a unui mic sac aflat în apropierea articulaţiei genunchiului. Adică o pungă cu lichid care se află între rotulă şi tegument, cu rolul ca rotula să alunece sub tegument în timpul flexiei şi al extensiei. Inţeparea sau traumatizarea acestei burse poate produce inflamarea sau chiar infectarea acesteia. Acest săculeţ important, reduce frecarea ăi punctele de presiune între oasele şi tendoanele pacientului, între muşchii şi pielea din apropierea articulaţiilor.

Tipurile de bursită de genunchi:

In funcţie de zona de apariţie există următoarele tipuri de bursită la genunchi: prepatelară, infrapatelară, suprapatelară, anserina, bursa ligamentului colateral medial, iliotibială sauchist Baker.

Cauze

In urma examenului clinic (de către medic) şi paraclinic (ecografie, analize, RX) diagnosticul de bursită prerotuliană, de exemplu, poate avea nevoie de antibioterapie şi intervenţie chirurgicală după câteva săptămâni. Neprezentarea la timp la consultul medical ar putea agrava foarte mult prognosticul.

Se pot întâlni şi alte cazuri cu traumatism, accidentele de ATV, frecvente, cu edem, durere compartiment intern, insuficienţă funcţională, în urma examenului clinic şi paraclinic (RMN). Diagnosticul poate fi de entorsă gravă de genunchi cu leziune completă de ligament încrucisat anterior, leziune menisc intern, leziune ligament colateral intern. Acestea intră într-un diagnostic grav, care poartă denumirea de triadă nefastă a genunchiului. Tratată la timp, evoluţia este mult mai favorabilă decat amânarea.

  • o presiune frecventă şi susţinută, de exemplu îngenuncherea pe suprafeţele tari,
  • o activitate care solicită prea tare genunchiul,
  • practicarea sportului de performanţă
  • o lovitură directă la genunchi,
  • o infecţie bacteriană,
  • artroza genunchiului (denumită şi gonartroză),
  • artrita reumatoidă,
  • guta

Simptome

-genunchi cald edemaţiat, dureros la palpare,

-flexie/extensie dureroasă

Tratament

Tratamentele pentru bursita la genunchi pot consta în cure chirurgicale artroscopice, dacă nu s-a luat o masură de a o evita, mai devreme, şi recuperare medicală. Bineînteles că dacă vorbim de o infecţie a genunchiului, atunci se poate administra un tratament medicamentos cu antibiotic. Compresele cu gheaţă au şi ele un efect benefic. In stadii avansate, atunci când durerile şi inflamaţiile genunchiului persistă, bursitele pot fi amelioarate şi tratate prin aspirarea lichidului şi/sau infiltraţii cu corticosteroizi, care se fac în cabinetul de ortopedie Sanconfind.

Pasul 1 consultaţia

Pasul 2 tratamentul medicamentos şi aspiraţie în cabinet

Pasul 3 intervenţia chirurgicală: se face de către medicul ortoped

Pasul 4 recuperarea medicală post-operatorie: se face în baza de tratament a Centrului Medical Sanconfind cu proceduri specifice. Recomandarea ortopedului ar fi imobilizare de genunchi, kinetoterapie (gimnastică medicală), in mod special, fizioterapie, hidrokinetoterapie si interventie chirurgicala. Fiecare pacient are o evolutie diferita, tocmai de aceea, prezentarea la consultul de specialitate trebuie sa fie rapida.

La Centrul medical Sanconfind terapia prin recuperare medicală s-a dovedit a fi foarte eficientă pentru pacienţii diagnosticaţi cu bursită la genunchi. Exerciţiile de gimnastică medicală (kinetoterapie), ajută articulaţia membrului inferior să execute mişcările de flexie şi extensie cu mişcări corecte sub indicaţia unui plan de tratament pe mai multe zile, timp de 30-60 minute. Aceasta are rol de îmbunătăţire a echilibrului, forţei şi echilibrului muscular. Exerciţiile se fac sub atenta îndrumare a unui kinetoterapeut specializat, care stă lângă pacient şi corectează fiecare mişcare. Fizioterapia, cu diferite forme de curenţi electrici, de frecvenţă joasă sau medie (ultrasunetel, laser), are rol analgezic, antiinflamator, antiedematos. Se face cu ajutorul unei asistente care foloseşte combinele electrice, conform unui program standard configurat în aparat. Frecvenţa curentului este recomandată de medicul de recuperare medicală, în fişa pentru tratament. Secretul unei terapii de recuperare reuşite la Sanconfind constă în combinaţia de proceduri aleasă de medic şi în timpii alocaţi pentru fiecare dintre acestea. In plus, hidrokinetoterapia în apele sărate din bazine, captate de la izvorul din Poiana Câmpina, are un efect terapeutic important. In apa sarată pacientul pluteşte iar mişcările sunt mai uşor de executat. Indicaţiile sunt oferite de profesorul de cultură fizică, conform programului recomandat. Daca pacientului îi este greu să coboare pe scări în bazin, există posibilitatea să fie adus în apa cu ajutorul unui elevator cu scaun, aflat pe marginea bazinului cu apă sarată.

La finalul procesului de recuperare, se recomandă un nou control la medicul de recuperare sau medicul ortoped pentru a încheia procesul de vindecare şi a concluziona ultimele rezultate.

De reţinut ca în cazul simptomelor prezentate, consultul iniţial de specialitate este obligatoriu, la fel şi recuperarea medicală prin şedinţe de kinetoterapie, cel puţin. Tratamentul precoce va avea ca efect o recuperare, o evoluţie favorabilă mai rapidă şi cu sechele minime.

Articolul precedentDe ce sa alegi radiatoare din otel de la Ekoinstal
Articolul următorAfectiunile digestive – Helicobacter Pylori