Afectiunile digestive – Helicobacter Pylori

0
385
Afectiunile digestive - Helicobacter Pylori

Helicobacter Pylori este o bacterie care populează diferite părți ale stomacului și duodenului. Microorganismul, adesea numit pur și simplu „Helicobacter”, provoacă dezvoltarea multor boli ale zonei gastroduodenale: gastrită, duodenită, ulcere gastrice și ulcere duodenale. O astfel de boală necesită tratament Helicobacter Pylori.

Ce este bacteria Helicobacter Pylori?

Bacteria a fost descoperită pentru prima dată acum mai bine de 100 de ani (în 1875), dar rolul său în dezvoltarea bolilor recurente ale sistemului digestiv a fost dovedit și recunoscut abia în 1994. Bacteria se răspândește prin contactul cu obiecte de uz casnic și igienă personală, prin sărutări etc. În majoritatea cazurilor este observată boala asimtomatică.

Helicobacter Pylori – de ce este periculoasă pentru oameni?

O caracteristică distinctivă a întregului gen Helicobacter, care include Helicobacter Pylori, este capacitatea de a supraviețui și de a se reproduce într-un mediu acid, caracteristic conținutului stomacului. Forma spiralată și flagelul permit bacteriilor să pătrundă în stratul gros de mucus care protejează mucoasa stomacului și a duodenului de atacul acid.

Bacteria se fixează și începe să se înmulțească în mucoasa gastrică. În procesul activității vitale, Helicobacter Pylori sintetizează o serie de toxine, sub influența cărora celulele mucoasei gastrice sunt deteriorate și mor, iar stratul protector al mucusului se dizolvă. Ca urmare, mediul acid începe să acționeze direct asupra celulelor neprotejate ale membranei mucoase, provocând inflamații și ulcere.

Este important să înțelegi că Helicobacter Pylori nu este singura cauză de gastrită și ulcer, deși este un factor important care contribuie la dezvoltarea bolilor sistemului digestiv.

Helicobacter Pylori – Afecțiuni digestive

Gastrita, boala cea mai frecvent asociată cu Helicobacter Pylori, are următoarele simptome:

  • dureri regulate de stomac;
  • eructații și arsuri la stomac;
  • greaţă;
  • gust neplăcut în gură;
  • tulburări digestive;
  • posibilă creștere a temperaturii.

Un ulcer de stomac se manifestă prin dureri prelungite la nivelul abdomenului superior, slăbind după masă. Dacă simptomele sunt ignorate, apar dureri ascuțite și severe (adesea noaptea), constipație și, eventual, sângerări de stomac.

Analize pentru Helicobacter și pregătirea pentru aceasta

Apariția simptomelor de mai sus este un motiv serios pentru contactarea unui gastroenterolog, care, printre alte examinări, va prescrie și un test pentru Helicobacter Pylori. O astfel de examinare este obligatorie și în cazul în care alți membri ai familiei au boli ale tractului digestiv.

Există mai multe metode pentru diagnosticarea Helicobacter Pylori: testul respirației, analiza scaunelor și testul de sânge. Un test de sânge pentru Helicobacter, la fel ca analiza fecalelor, nu necesită pregătire din partea pacientului, ci doar prezența biomaterialului în laborator. Când se analizează fecalele, se determină prezența bacteriei în sine, iar atunci când se analizează sângele, se determină anticorpii produși de organism împotriva acesteia. Prin urmare, la persoanele cu un răspuns imun slăbit (pacienți vârstnici, imunosupresați), un test cu anticorpi Helicobacter poate da un rezultat fals negativ.

Cel mai fiabil mod de a identifica Helicobacter pylori este un studiu de laborator al unei probe de biopsie obținută în timpul gastroscopiei. În acest caz, pacientul trebuie să fie pregătit pentru gastroscopie (principala cerință este să vină la un examen cu stomacul gol). În laborator se efectuează rapid și eficient toate cercetările necesare pe tema Helicobacter Pylori.

Helicobacter Pylori – Tratament

Eradicarea (distrugerea bacteriilor) se efectuează folosind antibiotice. Dacă agentul patogen este diagnosticat nu numai la pacienții cu Helicobacter, ci și la membrii familiei lor, atunci întreaga familie poate fi tratată pentru a evita reinfecția. În prezent, medicii spun că nu este nevoie de un tratament Helicobacter Pylori dacă pacientul nu prezintă simptome ale bolii gastro-intestinale.

Articolul precedentDespre bursită, o afecţiune a genunchiului, care se poate rezolva cu tratamente ortopedice şi de recuperare medicală
Articolul următorALEGE CORPURILE DE ILUMINAT POTRIVITE PENTRU FIECARE CAMERĂ DE ACASĂ