Învață ușor folosind evidențiatoare!

0
525
Învață ușor folosind evidențiatoare

Suntem ființe vizuale și de aceea reținem mai ușor imaginile decât textul. Din acest motiv ne este uneori destul de dificil să învățăm, în special în sesiune, sau pentru examenele importante, deoarece mintea noastră parcă refuză să rețină acele imagini terne, cu scris mărunt și mai mult sau mai puțin ordonat, dar care nu ne reține cu nimic atenția. Din fericire, poți să-ți păcălești creierul să și reții mai ușor informațiile folosind culorile. Altfel spus, încearcă un evidențiator și vei vedea cum totul este mult mai simplu!

Rolul culorilor

Să știi că nu degeaba profesorii folosesc pixul cu pastă roșie pentru a ne corecta lucrările scrise! Această culoare este percepută de creierul nostru ca un semnal de alarmă, așadar, o poți folosi și tu pentru a-ți completa notițele. Astfel, când este vorba despre o definiție, o idee importantă, folosește pixul cu pastă roșie pentru o scrie. Dacă nu ai timp în oră să faci asta, imediat când îți recitești notițele, pentru a vedea ce s-a predate folosește un evidențiator în această culoare pentru a marca corespunzător informația.

Portocaliul se remarcă ușor

Atunci când folosești pentru notițe un pix sau stilou care scrie cu culoarea albastră, folosește culoarea portocaliu pentru a marca unele informații. Creierul le va reține mai ușor atunci când înveți. Cu un evidențiator 2 buc/set HW-866 este chiar simplu să o faci, pentru că ai parte de culori ușor de remarcat, și chiar vei simți că înveți cu plăcere.

Culori reci, pentru informațiile mai puțin importante

După cum ai observat, sunt și evidențiatoare în culori reci. Care ar fi rolul acestora, pentru că nu sunt chiar atât de stridente precum cele cu roșu sau portocaliu? Ei bine, prea multe culorii vii obosesc creierul și din când în când simți nevoia să mai reduci intensitatea acestora. În plus, pe o pagină nu sunt doar informații importante, ca să o marchezi de sus până jos cu roșu sau portocaliu. Riști ca atunci când înveți să nu mai reții nimic. Mai bine folosește pentru celelalte informații care trebuie reținute, dar nu atât de importante, culori reci precum mov sau verde.

Atenție la evidențierea informațiilor!

Deși este mult mai ușor să înveți atunci când folosești markere evidențiatoare, trebuie să ai grijă să nu exagerezi cu ele. În caz contrar, îți va fi chiar mai greu să reții informațiile, deoarece creierul este obosit de mulțimea de culori pe care ai folosit-o pe o pagină. Da, tentația este mare, dar nu face și tu greșeala celor de dinaintea ta și nu folosi excesiv culorile!

Cum să înveți mai ușor

Atunci când o faci corect, este chiar simplu să înveți dacă ți-ai marcat așa cum trebuie notițele. Cei mai mulți dintre elevi și studenți, ba chiar și adulți, nu știu cum să le folosească în mod eficient. Suntem aici pentru tine și vom încerca să îți simplificăm și explicăm cum se procedează în mod corect, astfel ca tu să obții cele mai bune rezultate.

Citește întâi textul

Chiar dacă pare o recomandare făcută ca pentru niște elevi din ciclul primar, să știi că este una care trebuie respectată întocmai. Atunci când folosești un set evidențiator 2 buc/set HW-866 pentru a marca ideile importante, la prima vedere toate par așa. Și atunci, ce faci? Evidențiezi ba cu roșu/portocaliu toate informațiile? Nu, mai întâi citești linișit/ă toate notițele, vezi dacă ai ceva greșeli sau omisiuni din grabă, corectează și completează ce mai este nevoie, și abia mai apoi treci la evidențierea ideilor. Vei rămâne surpins/ă că nu toate informațiile primite sunt atât de importante încât să merite un marker cu portocaliu, de exemplu.

Legenda culorilor, sau propriul sistem de evidențiere

Înainte de a trece la evidențierea notițelor, este bine să îți faci un fel de legendă a culorilor folosite, și mai ales pentru ce informații le folosești. Astfel, de exemplu, întotdeauna folosești portocaliu sau roșu pentru definiții sau ideile principale ale textului. Un evidențiator în culoarea mov este indicat pentru informațiile care le completează pe acestea, în timp ce verde ar putea fi folosit pentru a marca propriile idei, sau ceva ce vrei să studiezi mai în amănunt ulterior. Restul notițelor pot fi lăsate simple, dar nu le neglija atunci când înveți cursul. Ceea ce trebuie să reții este faptul că trebuie să respecți mereu sistemul de evidențiere pe care ți l-ai creat, pentru a nu se produce confuzii, iar notițele tale să fie un talmeș-balmeș.

Codificarea culorilor

După cum ți-ai dat seama, evidențierea făcută ”la întâmplare” nu te ajută cu nimic. Din contră, ai mai pierdut și timp inutil. De aceea este important să respecți sistemul de fiecare dată, pentru că vei găsi mereu ușor informațiile de care ai nevoie, și nu vei căuta la nesfârșit o idee într-o ”mare” de portocaliu sau galben. Codificarea culorilor chiar contează.

Greșeli de evitat

Evident, se mai întâmplă și greșeli. Ți le vom prezenta și noi, pentru ca tu să nu te mai confrunți cu ele, cel puțin de acum înainte.

Folosești multe culori

Prea multe culori sunt copleșitoare pentru creier. În plus, cu siguranță te vei încurca și uita la ce ai folosit roșu, portocaliu, sau chiar și ceva culori asemănătoare. De aceea, limitează numărul acestora, maxim 4 – 5 sunt mai mult decât suficiente.

Culori prea intense

Chiar dacă vrei ca informația ”să-ți sară” în fața ochilor ușor, asta nu înseamnă că trebuie să alegi culori prea intense, care te fac să obosești vizual mult mai repede. Și, dacă te uiți bine, nici scrisul nu se vede prea bine sub ele. Mai bine ceva nu chiar atât de intens, dar ușor de vizualizat și identificat. Cu unul sau două seturi de evidențiator 2 buc/set HW-866 ai rezolvat problema frumos și rapid.

După cum vezi, nu este deloc greu să înveți folosindu-te de evidențiatoare. Trebuie doar să știi să le folosești așa cum trebuie! Succes!

Articolul precedent4 pasi pentru montajul vasului de expansiune
Articolul următorCum să alegi cea mai bună lenjerie de pat pentru copii, pentru un somn liniștit !