4 pasi pentru montajul vasului de expansiune

0
332
4 pasi pentru montajul vasului de expansiune

În sistemul de încălzire, un vas de expansiune acceptă excesul de apă format în timpul expansiunii termice. Sarcina sa este să fie un tampon de presiune (compensator) în sistem. Vasele de expansiune pot fi deschise și închise. Adică comunicarea cu atmosfera sau cu presiunea controlată, deși se schimbă.

Vas de expansiune deschis

Vasul de expansiune deschis este cel mai simplu tip de vas de expansiune. Dezavantajul său este că apa deversată trebuie returnată manual sistemului. Pe scurt, se toarnă înapoi în recipientul în care a fost încălzită apa. Bineînțeles, o astfel de metodă primitivă nu este potrivită pentru un sistem de încălzire.

Vas de expansiune închis

Vasele de expansiune închise sunt mai compacte și nu au caracteristicile negative față de cele deschise. Se caracterizează prin înghețare, saturație a agentului de răcire cu oxigen și corozivitate crescută. Rezervoarele de tip închis sunt închise ermetic și constau din două camere: apă și aer.

Compensarea presiunii are loc după cum urmează: excesul de apă umple compartimentul pentru apă și presează partiția elastică dintre cele două camere, iar aerul (sau gazul) din compartimentul de aer este comprimat. Spre deosebire de apă, gazul poate fi foarte comprimat fără o creștere mare a presiunii.

Montaj vas de expansiune în 4 pași

Instalarea unui vas de expansiune în sistemul de încălzire face posibilă asigurarea operabilității și fiabilității acestuia. Dispozitivele de acest tip sunt utilizate în sistemele deschise și închise cu gravitație sau circulație forțată a lichidului de răcire. Există o regulă importantă pentru conectarea dispozitivului:

  1. Vasul de expansiune trebuie conectat la rețeaua sistemului de încălzire prin intermediul unei supape cu bilă. Acest principiu de instalare face posibilă în orice moment blocarea mișcării apei în sistem, îndepărtarea rezervorului cu membrană deteriorat și instalarea unuia nou. Din punct de vedere al eficienței, acest lucru nu este foarte important, deoarece în orice caz dispozitivul își va îndeplini corect funcțiile.
  2. Înainte de a conecta rezervorul și de a-l umple cu lichid de răcire, trebuie să verifici nivelul de presiune din camera de aer a rezervorului – acesta trebuie să corespundă presiunii din sistemul de încălzire. Pentru a face acest lucru, scoate sau deșurubează dopul de plastic care închide glisorul. Cu ajutorul unui manometru măsoară presiunea și regleaz-o la indicatorii sistemului de încălzire. În acest scop, vasul este pompat cu aer sau invers, este diluat prin apăsarea supapei bobinei.
  3. Așează rezervorul astfel încât presiunea din camera de aer să fie cu 0,2 bari mai mică decât presiunea de proiectare din sistemul umplut cu lichid de răcire. Dacă membrana în formă de pară nu este influențată prin injectarea apei, lichidul de răcire comprimat în timpul răcirii, poate strânge aerul printr-o gură de aer automată.
  4. După finalizarea configurării, trebuie să deschizi robinetul și să umpli întregul sistem cu lichid de răcire. 
Articolul precedentCafeaua Ganoderma îți poate, într-adevăr, îmbunătăți sănătatea?
Articolul următorÎnvață ușor folosind evidențiatoare!