Bolile functionale ale tractului gastro-intestinal, in ultimele decenii, au devenit cea mai frecventa patologie in randul pacientilor cu profil gastroenterologic. Acest grup de tulburari ale sistemului digestiv, caracterizat printr-o modificare a sensibilitatii viscerale, motilitatea gastrointestinala, slabirea functiei de protectie a membranei mucoase, sunt simptomele care nu sunt asociate cu prezenta tulburarilor structurale. Cea mai frecventa si studiata patologie dintre ele, este boala sindrom colon iritabil, ale carei simptome sunt inregistrate la un procent de 9,8-12,8% din populatia tarilor dezvoltate economic. Diagnosticul de colon iritabil in prezenta durerii abdominale, este asociat cu actul de defecare, repetat mai mult de 1 data pe saptamana timp de 3 luni si insotit de o modificare a formei si frecventei scaunului. Durata totala a acestor simptome este de cel putin 6 luni
Ce este Pure Inulin
Inulina este un tip de fibre care este prezent in alimente precum sparanghel, ceapa, usturoi, anghinare, banane si cartofi dulci. Acest nutrient vegan a primit o atentie deosebita atat din partea comunitatii stiintifice, cat si a medicilor datorita versatilitatii si beneficiilor sale.Din ce in ce mai multi oameni folosesc suplimente de fibre zilnic, precum Pure Inulin pentru tulburari ale colonului. Pure Inulin este o sursa fabuloasa de fibre dietetice, care furnizeaza aproape 90 gr de fibre la 100 gr. De asemenea, este foarte versatil atunci cand este sub forma de pulbere, deoarece poate fi adaugat la bauturi, alimente si chiar produse coapte. Pulberea de inulina este in mod natural dulce si devine o alternativa populara la zahar. Adauga pur si simplu pulberea Pure Inulin la produsele coapte sau bautura la alegere, fie ca este vorba de apa, sucuri sau smoothie-uri, pentru a le imbogati cu un continut ridicat de fibre, atunci cand este necesar.
Datorita structurii specifice, inulina nu este digerata in tractul digestiv superior si ajunge la intestin intr-o forma aproape neschimbata, imbunatatindu-i functia. Spre deosebire de fibre, Inulina in intestin devine aliment pentru bacteriile continute de acesta. Mai mult decat atat, doar bifidobacteriile pot „manca” inulina, care, dupa ce au primit o sursa exclusiva de nutritie, cresc activ si se inmultesc. Astfel, inulina este un prebiotic, o arma puternica impotriva dysbiosis si a bacteriilor patogene. Mai mult decat atat, ceea ce este deosebit de important, prebioticele asigura cresterea propriilor bifidobacterii, deoarece microflora fiecarei persoane este la fel de unica ca amprentele si este determinata la nivel genetic. Prin urmare, aportul de culturi bacteriene vii cu alimente, poate sa nu aiba efectul pozitiv dorit asupra sanatatii, deoarece Bifidobacteriile „straine” nu pot fi recunoscute si acceptate de catre organism. In plus, bacteriile vii sunt foarte sensibile la oxigen si temperatura, motiv pentru care sunt utilizate in principal in produsele lactate. Pure Inulin este lipsita de aceste deficiente.
Efecte benefice
- este o fibra dietetica care imbunatateste performanta si curata sistemul digestiv;
- este un prebiotic care asigura cresterea bifidoflorei proprii a organismului;
- imbunatateste imunitatea, atat la nivelul intestinului, cat si la nivel sistemic;
- creste absorbtia calciului;
- ajuta la controlul apetitului si la reducerea indicelui de masa corporala;
- ajuta la scaderea colesterolului si a fosfolipidelor din sange;
- reduce riscul aparitiei si dezvoltarii cancerului de intestin;
- este eficient in tratamentul complex al diabetului zaharat tip I si II;
- are anumite proprietati hepatoprotectoare.
Mod de administrare
Se dizolva in apa, suc sau ceai 3-6 gr de produs si se bea imediat.