Descoperă cum să alegi cele mai potrivite uleiuri esențiale pentru tine!

0
325
Descoperă cum să alegi cele mai potrivite uleiuri esențiale pentru tine

Uleiurile esențiale erau deja utilizate în antichitate, când au fost observate proprietățile lor de vindecare. Astăzi, acestea pot fi utilizate pentru îngrijirea corpului, precum și pentru aromaterapie, atunci când se folosește un difuzor uleiuri esențiale .

Ce ar trebui să știi despre ele înainte de a decide să le incluzi în îngrijirea ta zilnică? De ce merită să le folosești și care sunt cele mai potrivite pentru tine? Descoperă în cele ce urmează:

Uleiurile esențiale: ce sunt acestea?

Uleiurile esențiale sunt esențe foarte concentrate, cu parfumuri caracteristice, care sunt un amestec de câteva zeci până la câteva sute de compuși chimici aromatici care prezintă efecte specifice, adesea terapeutice. Uleiurile pot fi utilizate numai diluate pe piele – cu excepția uleiului de lavandă și a celui de arbore de ceai.

Proprietățile uleiurilor esențiale

Cele mai cunoscute și utilizate uleiuri esențiale sunt:

  • Ulei de arbore de ceai – are proprietăți antibacteriene, antivirale și antifungice. Perfect pentru probleme de acnee, precum și pentru tratamentul unghiilor. 
  • Ulei de lavandă – adăugat la baie, calmează iritația, inflamația, stresul și reduce insomnia. 
  • Ulei de eucalipt – reduce simptomele răcelii, are proprietăți antibacteriene și antivirale, calmează petele pielii și durerile reumatice. 
  • Ulei de portocale – are efect antiseptic, calmează crampele musculare, reduce celulita și, de asemenea, calmează, ameliorează depresia, frica și iritabilitatea. 
  • Ulei de ylang-ylang – reduce stresul, tensiunea, combate dificultățile de adormire, calmează iritabilitatea. 
  • Ulei de rozmarin – minimizează durerile musculare, tensiunea mentală, depresia, lipsa de concentrare, reduce inflamația, are proprietăți antibacteriene și antifungice. 

Uleiurile esențiale: mod de utilizare?

Există mai multe moduri de a beneficia de avantajele aduse de uleiurile esențiale, dar cele mai populare sunt:

  • Autoaplicare pe piele: uleiurile, cum ar fi uleiurile de lavandă, pot fi utilizate fără diluare prealabilă, dar se recomandă aplicarea lor doar pe loc, de exemplu pentru eczeme sau modificări locale pe piele sau unghii. Înainte de a le utiliza, merită să faci un test de alergie prin aplicarea unei picături, de exemplu pe interiorul încheieturii mâinii sau în pliul cotului și să observi pielea timp de 24 de ore, pentru a verifica dacă uleiul irită sau sensibilizează.
  • Diluarea uleiurilor – pentru a aplica uleiurile pe suprafețe mai mari ale pielii, este necesar să le amesteci mai întâi într-un ulei de bază, precum cel de cocos sau jojoba. Se recomandă adăugarea unei picături de ulei esențial la minimum 6 picături de ulei de bază. 
  • Masaj – uleiurile intră în sânge foarte repede, după doar 30 de secunde! Masajul dilată suplimentar vasele de sânge, stimulează circulația, prin urmare acțiunea uleiurilor afectează întregul corp
  • Cazi de baie – pentru a îmbogăți îngrijirea la domiciliu, se recomandă produse de baie, cum ar fi esența de baie, ce va calma simțurile, îți va oferi o doză de relaxare maximă, va stimula circulația în piele și va netezi epiderma.
  • Difuzor aromaterapie pentru uleiuri esentiale, acestea fiind folosite pentru emanarea mirosului uleiurilor în cameră. Atunci pot acționa asupra corpului prin parfumul terapeutic.  În cazul unui nas rece, curgător, cefalee sau dificultăți de adormire, poți aplica 1-2 picături de ulei pentru afecțiuni specifice pe pernă. Mirosul care te înconjoară va avea un efect terapeutic asupra corpului.
Articolul precedentAceste haine iti vor imbunatati garderoba. Vei arata mai tanara si vei fi in pas cu moda.
Articolul următorCum să îți întărești imunitatea cu mierea de Manuka