De ce sa alegi carti cu activitati pentru copii, precum cartile cu puzzle !

0
274

Nimeni nu mai poate contesta importanta cartilor in educatia si dezvoltarea celor mici. Inca de la nastere, a citi cu voce tare unui copil, inseamna a crea o legatura profunda intre tine ca parinte si micutul tau. De asemenea, cartile pentru copii introduse in viata lor cat mai devreme, ajuta la dezvoltarea rapida si corecta a limbajului. In plus, s-a demonstrat stiintific faptul ca copiii carora li s-a citit de mici si care citesc ulterior, au rezultate academice mult mai bune fata de cei care nu fac din citit o rutina zilnica. In ziua de azi, literatura pentru copii este extrem de variata, existand magazine specializate, precum librariepentrupici.ro, care ofera carti deosebite pentru toate grupele de varsta. De la carti cu povesti si pana la carti cu activitati pentru copii, aici poti gasi absolut orice este indicat ca lectura pentru cel mic. In ultimul an, cartile cu diferite activitati pentru copii sunt din ce in ce mai solicitate. Asta pentru ca, pe langa frumusetea textului, aceste carti vin si cu jocuri interesante si interactive. De exemplu, sunt foarte apreciate cartile cu puzzle. Puzzle-ul este o activitate iubita nu numai de copii, ci si de adulti, o activitate care nu cunoaste nicio granita terestra sau sociala. 

Cinci lucruri pe care copiii le dobandesc cu ajutorul unui puzzle !

Puzzle-urile sunt un tip de joc clasic pentru copii. Acestea sunt disponibile intr-o varietate de tipuri, materiale si niveluri de dificultate. Chiar si sugarii pot explora puzzle-uri simple care implica montarea a doua sau trei piese. Puzzle-urile sunt disponibile cu o complexitate din ce in ce mai mare pentru a provoca copiii pe masura ce cresc. Puzzle-urile, atat ca jocuri individuale, cat si cele incorporate in carti, sunt extrem de benefice pentru micuti. Exista multe sarcini pe care le facem zilnic, care sunt similare cu puzzle-urile. De exemplu, introducerea articolelor intr-o cutie sau geanta este similara cu potrivirea pieselor de puzzle intr-o forma de puzzle.

Jocul de puzzle este un moment minunat pentru a construi abilitati motrice, dar poate fi si un moment pentru a construi abilitati sociale, emotionale si de limbaj atunci cand cei mici fac frecvent o astfel de activitate. Iata cinci lucruri pe care copiii le invata prin jocul de puzzle:


Dezvoltarea vocabularului necesar pentru orientare in spatiu: Cand le explici cum sa puna piesele, utilizezi cuvinte precum “roteste”, “stanga”, “dreapta”, “sus”, “jos”, “intoarce”. Aceste cuvinte fac parte din seria celor necesare pentru a se orienta in spatiu. Sunt cuvinte pe care copilul le va folosi toata viata si il vor ajuta pentru a indica locul unde se afla anumite obiecte sau chiar el insusi.

Secventiere: Exista cateva puzzle-uri in care secventa pieselor este importanta. Copiii aud si invata cifre si cuvinte care indica pozitia relativa intr-o secventa, cum ar fi “primul”, “al doilea”, “al treilea” sau “ultimul”. De asemenea, copiii pot fi incurajati sa redea secventa in care au pus piesele pentru a-si dezvolta in continuare acest tip de intelegere.

Rezolvarea problemelor: Copiii invata sa infrunte o problema si sa ajunga la o solutie pe masura ce potrivesc piesele impreuna. Este posibil sa aiba nevoie sa invete sa lase deoparte piesa pe care sperau sa o puna in puzzle, in timp ce cauta una care sa se potriveasca in locul respectiv. De asemenea, s-ar putea sa invete ca exista mai multe cai pentru finalizarea puzzle-ului, in timp ce fac un puzzle de mai multe ori. Atunci cand lucreaza la puzzle-uri cu alti copii, isi descriu strategiile unul celuilalt si invata sa colaboreze.

Finalizarea sarcinii si persistenta: Procesul de rezolvare a unui puzzle poate fi mai lung sau mai scurt. Copiii se confrunta cu frustrari atunci cand nu pot rezolva cu usurinta un puzzle, iar atunci cand lucreaza experimentand aceste emotii, se bucura de succesul finalizarii sarcinii. Rezolvand un puzzle in timp ce experimenteaza astfel de sentimente, acest lucru ii ajuta pe copii sa dezvolte persistenta sau capacitatea de a continua in fata dificultatilor.

Coordonare motorie fina si coordonare mana-ochi: copiii isi perfectioneaza abilitatile fine de coordonare motorie si mana-ochi, deoarece manipuleaza piese de puzzle pentru a pune puzzle-ul la un loc. Acestia isi dezvolta muschii mainii care le permit sa prinda si sa miste piesele de puzzle cu precizie.

Copiii, indiferent de varsta, se pot bucura de puzzle-uri, mai ales daca vorbim despre cele incluse intr-o carte. Cand sunt foarte mici, copiii pot sa prefere puzzle-uri care au cate o piesa pentru fiecare imagine. De exemplu, un puzzle care reprezinta animale ar putea avea o imagine individuala cu o  pisica, un caine sau o pasare. Apoi, pe masura ce copiii devin mai iscusiti, pot incerca puzzle-uri cu mai multe piese care se potrivesc pentru a face o singura imagine. Pe masura ce copiii cresc, pot incerca puzzle-uri mai complexe. Ideea este ca un puzzle ii provoaca abilitatile si gandirea.

Copiii au nevoie de acces la puzzle-uri cu nivelul corect de dificultate pentru stadiul lor actual de dezvoltare. Ar trebui sa aiba acces la puzzle-uri pe care le pot face independent. Acest lucru le ofera copiilor sansa de a-si dezvolte muschii mainii, sa stapaneasca coordonarea mana-ochi si sa dezvolte strategiile de rezolvare a problemelor prin practica repetata. Ei se bucura de senzatia de a indeplini o sarcina pe cont propriu, in timp ce fac aceste puzzle-uri. 

Asadar, puzzle-urile sunt extrem de importante pentru cei mici, la fel cu sunt si cartile. A combina aceasta activitate amuzanta cu cititul reprezinta o metoda ideala de a oferi o dezvoltare educativa si emotionala corespunzatoare. Pentru a alege cele mai frumoase carti cu activitati pentru copii, intra acum pe site-ul librariepentrupici.ro!

Articolul precedentCauti o solutie eficienta pentru culturile de cartofi?
Articolul următorCel mai tare loc de pescuit este la NewLebadaResort.com !