Centrala este cea mai importanta parte a unui sistem de incalzire centrala. Este ca un incendiu mare care are o sursa continua de gaz natural care curge in el dintr-o conducta care iese la o conducta de gaz de pe strada. Cand doriti sa va incalziti casa, porniti centrala foarte simplu cu ajutorul butonului din dotare. Se deschide o supapa, gazul intra intr-o camera de ardere etansa din centrala prin multe jeturi mici si un sistem de aprindere electrica le aprinde. Jeturile de gaz se joaca pe un schimbator de caldura conectat la o conducta care transporta apa rece. Schimbatorul de caldura preia energia termica de la jeturile de gaz si incalzeste apa pana la 60 ° C (140 ° F).
Conducta de apa este de fapt o mica sectiune a unui circuit mare si continuu de conducte care se deplaseaza chiar in jurul casei dvs. Trece prin fiecare radiator de apa calda pe rand si apoi revine din nou la centrala. Pe masura ce apa curge prin calorifere, aceasta degaja o parte din caldura ei si va incalzeste incaperile.
Cum functioneaza incalzirea centrala a locuintelor?
Ne putem gandi la un sistem de incalzire centrala ca la un circuit continuu care misca apa fierbinte din cazan, prin toate radiatoarele la randul lor, si apoi inapoi din nou pentru a prelua mai multa caldura. In practica, circuitul este de obicei mai complex si complicat decat acesta. In loc de un aranjament in serie (cu apa care curge prin fiecare radiator la randul sau), este posibil ca sistemele moderne sa aiba „trunchiuri” si „ramuri” paralele (cu mai multe radiatoare alimentate dintr-o conducta comuna) – dar pentru aceasta explicatie, eu sunt o sa pastrez lucrurile simple. Apa este sigilata permanent in interiorul sistemului (cu exceptia cazului in care este drenata pentru intretinere); aceeasi apa circula in jurul casei in fiecare zi. Iata cum functioneaza:
Lucrari simple care explica modul in care functioneaza incalzirea centrala
Gazul natural intra in casa ta dintr-o conducta de pe strada. Toata caldura care va va incalzi casa este stocata, sub forma chimica, in gaz. Centrala arde gazul pentru a produce jeturi fierbinti care se joaca pe un schimbator de caldura (in esenta, o teava de cupru care contine apa care se indoaie inainte si inapoi de mai multe ori prin jeturile de gaz, astfel incat sa preia cantitatea maxima de caldura). Energia termica din gaz este transferata in apa.
O pompa electrica impinge apa incalzita prin sistem
Apa curge in jurul unei bucle inchise in interiorul fiecarui radiator, intrand pe o parte si plecand pe cealalta. Deoarece fiecare radiator degaja caldura, apa este mai rece cand paraseste un radiator decat atunci cand intra. Dupa ce a trecut prin toate radiatoarele, apa s-a racit semnificativ si trebuie sa se intoarca la centrala pentru a prelua mai multa caldura.
Centralele recomandate sunt centralele termice pe gaz in condensatie pe care le gasiti pe site-ul oficial al magazinului online Ekoinstal.ro la preturi imbatalabile. Alege calitatea produselor, vino la Ekoinstal!