Deoarece uneori plasarea becurilor conectate peste tot nu este o solutie financiara eficienta sau pur si simplu inaccesibila (nu e priza potrivita, nu e puterea de lumina potrivita), exista o alegere alternativa: intrerupatoarele conectate pe perete sau incastrate care pot face din casa ta o casa inteligenta.
Prin urmare, te vom ajuta sa faci alegerea corecta prin 4 puncte de luat in considerare inainte de orice achizitie.
Cum se alege un comutator conectat?
Daca nu ai un comutator neutru, prima posibilitate este sa utilizezi un comutator de tip SONOFF. Acestea vor fi plasate intr-o plafon si, prin urmare, vor fi invizibile fara a fi nevoie sa iti schimbi instalatia.
1 – Uita-te la tipul de conexiune
Unele comutatoare conectate fara neutru au particularitatea de a fi nevoie sa instalezi un condensator la nivelul becurilor de controlat. Scopul acestui dispozitiv mic este de a impiedica becurile sa ramana aprinse la minimum, chiar oprite sau sa clipeasca. Avantajul este ca le poti folosi cu orice tip de iluminat. Dar este necesar sa se asigure accesul la sosirea neutrului la nivelul becurilor.
Altii reusesc acum sa se descurce fara acest lucru, care este mai usor de implementat. Cu toate acestea, este posibil sa nu fie compatibile cu toate tipurile de iluminat. Uita-te bine la specificatii, deoarece lampile fluorescente sunt de obicei problema.
2 – Tipul de conectivitate la internet
Ca si in cazul tuturor obiectelor conectate, vei gasi doua tipuri de conectivitate:
– Wi-Fi. Acestea sunt cele mai frecvente, dar problema cu Wi-Fi este ca necesita o putere constanta pentru ca acesta sa functioneze.
– Exista comutatoare conectate care functioneaza cu diverse hub-uri. Avantajul este ca aceste comutatoare functioneaza fara condensator. Bateria le permite sa nu aiba nevoie de putere de intrare din retea, iar consumul redus le confera o autonomie de aproximativ 2 ani.
3 – Aplicatia pentru a o controla
La comutatori pot fi controlate de inteligent Life pentru cele mai multe, dar de aplicatii de la terti de la producatori. Alegerea va depinde de marca achizitionata si de conectivitatea sa. Comutatoarele Wi-Fi vor functiona cu Tuya/Smart Life pentru marea majoritate. Daca optezi pentru comutatoare, unele sunt compatibile cu Smart Life, dar nu toate, dimpotriva (Meross are propria aplicatie, la fel ca SONOFF). In ambele cazuri, acestea vor fi compatibile cu Amazon Alexa si Google Assistant.
4 – Ce nu poti face
De cele mai multe ori, un comutator de conectare conectat va aprinde si stinge numai luminile. Unele referinte cu neutru pot permite variatii ale intensitatii luminii. Pe de alta parte, exista lucruri bune de facut daca cumperi comutatoare cu 2 sau 3 cai si doar unul este conectat. Sa lasam deoparte canalul utilizat care iti va permite sa controlezi lumina conectata direct, dar si la voce.
Unde devine interesant este faptul ca benzile neutilizate nu sunt inutilizabile! Poti, prin Smart Life, sa atasezi un canal la un bec conectat sau la un comutator conectat si sa il activezi de la distanta. Poti, de asemenea, sa creezi un scenariu si sa declansezi acel scenariu prin simpla apasare a unui buton, cum ar fi oprirea brusca a unei case sau alta idee care iti vine in minte. Si asta, fie pentru comutatoarele Wi-Fi sau ZigBee, cu conditia ca toate dispozitivele care urmeaza sa fie controlate sa fie pe aceeasi aplicatie. Apoi, poti afisa scenariul in Alexa sau in Asistentul Google.
Nu veti putea schimba culorile becurilor prin Wi-Fi, dar poti seta comutatorul sa il porneasca in anumite momente si invers.
In concluzie, alegerea unui comutator conectat este ceva care trebuie bine pregatit: dimensiune, conectivitate. Uneori, un comutator poate fi, de asemenea, mai mult decat suficient. In orice caz, nu interveni in circuit fara a lua un minim de precautii.