Pompe de caldura pentru casa

Pompe de caldura pentru casa

Pompele de caldura sunt utilizate cu succes in aplicatii interne si industriale in Europa si SUA de peste 25 de ani. Caracteristica modelelor de pompe de caldura este conversia caldurii cu potentialul scazut al mediului: pamant, apa, aer. Pe piata in domeniu, aceasta tehnologie ecologica s-a raspandit relativ recent. O pompa de caldura este un sistem cu ajutorul caruia poti transfera caldura de la un corp mai putin incalzit la unul mai cald, crescand temperatura acestuia din urma. Pompele de caldura sunt surse alternative de energie care iti permit sa obtii caldura ieftina, fara a dauna mediului.

Principiul functionarii unei pompe de caldura menajere se bazeaza pe faptul ca orice corp cu o temperatura peste zero absolut, are o sursa de energie termica. Acest stoc este direct proportional cu masa si caldura specifica a corpului. Daca in acest context acordam atentie, de exemplu, marilor, oceanelor, apelor subterane, care au o masa imensa, putem concluziona ca rezervele ambitioase ale acestora de energie termica, pot fi partial utilizate pentru incalzirea caselor, fara a afecta situatia mediului. Poti lua energia termica a unui corp, doar daca il racesti.

Tipuri de pompe de caldura

Dupa tipul de transfer de energie, pompele de caldura sunt de doua tipuri:

Compresie. Elementele principale ale instalatiei sunt un compresor, un condensator, un expansor si un evaporator. Se utilizeaza un ciclu de expansiune prin compresia lichidului de racire cu eliberarea de caldura. Acest tip de pompa de caldura este simplu, extrem de eficient si cel mai popular.

Absorbtie. Aceasta este o noua generatie de pompe de caldura care folosesc doua absorbante de refrigerare, ca fluid de lucru. Utilizarea unui absorbant creste eficienta pompei de caldura.

Pompele de caldura emit caldura prin sursa de caldura geotermala, adica energia termica este preluata din sol sau apa si aeriana, cand caldura este extrasa din atmosfera, si de asemenea, caldura secundara – ca sursa de caldura, se utilizeaza aer, apa, canalizare.

Pompe de caldura – tipul de lichid

In functie de tipul de lichid de racire al circuitului de intrare /iesire exista:

Pompe de caldura aer-aer. Acest tip de pompa de caldura atrage caldura din aerul mai rece, scazand si mai mult temperatura si o transfera intr-o camera incalzita.

Pompe de caldura apa-apa. Utilizeaza caldura subterana, care este transferata apei pentru incalzire si furnizare de apa calda.

Pompe de caldura apa-aer. Sonde sau puturi folosite pentru apa si un sistem de incalzire a aerului.

Pompe de caldura aer-apa. Pentru incalzirea apei este folosita caldura atmosferica.

Pompe de caldura sol-apa. Tevile sunt amplasate in pamant, iar apa circula prin ele, preluand caldura din pamant.

Pompe de caldura apa-gheata. Pentru incalzirea apei in sistemul de incalzire si alimentarea cu apa calda, se utilizeaza energie termica, care este eliberata la producerea ghetii. Congelarea a 100-200 de litri de apa poate asigura incalzirea pentru o casa medie timp de o ora.

Pompe de caldura – Scopuri

Pompele de caldura sunt solicitate in primul rand in cazurile in care alte modalitati de organizare a unui sistem de incalzire, sunt mult mai scumpe. Prevalenta crescanda a pompelor de caldura in productie si in viata de zi cu zi, este asociata cu rentabilitate, simplitatea functionarii, posibilitatea de a avea incalzire iarna si racoare vara, compactitate si zgomot redus.

Articolul precedentServicii de devirusare
Articolul următorVerighete de aur pentru nunta ta