Lucruri esențiale pe care trebuie să le știi despre posturile de transformare

0
262

Deci, ce este un post de transformare? Pentru a explica în cuvinte foarte simple, se poate spune că acesta este o grămadă de dispozitive electrice adunate și conectate într-un singur loc. În plus, sunt dispozitive electrice inteligente care îi controlează și protejează pe alții, pentru ca totul să funcționeze corect.

Într-un mod mai puțin simplu, postul de transformare este partea esențială a sistemelor de generare, transmisie și distribuție electrică. Aici se transformă tensiunea înaltă în tensiune joasă sau invers, în funcție de necesitate. De asemenea, de aici se expediază energie electrică de la stațiile de generare către centrele de consum.

Energia electrică poate curge prin mai multe posturi de transformare generatoare și consumator, iar tensiunea poate fi modificată în mai multe etape.

Aceste stații pot fi, în general, clasificate în trei tipuri majore, în funcție de nivelurile de tensiune:

 • Stații de transmisie

Acestea integrează liniile de transmisie într-o rețea cu multiple interconectări paralele, astfel încât puterea să poată circula liber pe distanțe lungi de la orice generator la orice consumator.

Această rețea de transmisie este adesea numită sistem de alimentare în vrac. De obicei, liniile de transmisie funcționează la tensiuni peste 138 kV. Ele includ adesea transformarea de la un nivel de tensiune de transmisie la altul.

Avantajele și beneficiile acestora includ costuri mai mici de energie electrică, acces la energia regenerabila( eoliană sau solară), localizarea centralelor electrice departe de orașele mari și accesul la surse alternative de generare atunci când nu sunt disponibile surse primare.

 • Stații de sub- transmisie

Acestea funcționează de obicei la 33 kV ajungând până la niveluri de tensiune de 138 kV. Acest tip de stații transformă tensiunile înalte utilizate pentru transmiterea eficientă pe distanțe lungi prin rețea la niveluri de tensiune obținute.

Acest mod transmiterea a energiei electrice prin intermediul liniilor de alimentare către stațiile de distribuție din regiunea înconjurătoare este mult mai rentabil. Aceste linii de alimentare sunt alimentatoare radiale, fiecare conectând stația la un număr mic de stații de distribuție.

Majoritatea modelelor de acest tip sunt construite de-a lungul drumurilor și străzilor, la fel ca liniile de distribuție. Noile modele tind să fie montate în subteran, deoarece dezvoltarea cablurilor cu izolație solidă a făcut ca suma necesară să fie mai rezonabilă.

 • Stații de distribuție

Stațiile de distribuție funcționează, de regulă, la niveluri de tensiune de 11 kV/ 0.4 kV și furnizează energie electrică direct consumatorilor industriali și rezidențiali. Trebuie să reții că nivelul tensiunii de distribuție poate varia de la o țară la alta.

Alimentatoarele de distribuție transportă energia electrică de la stațiile de distribuție șa sediile consumatorilor finali. Aceste alimentatoare servesc un număr foarte mare de spații și conțin, de obicei, multe ramuri.

La sediul consumatorilor, transformatoarele de distribuție transformă tensiune de distribuție în tensiunea de nivel de serviciu folosită direct în gospodării sau zone industriale. De obicei, este de 230 V sau 400 V.

Un port de transformare poate include următoarele echipamente:

 • Transformator de putere sau transformatoare de distribuție
 • Întrerupătoare de circuit
 • Întrerupătoare de deconectare
 • Izolatoare
 • Bare colectoare
 • Transformatoare curente
 • Transformatoare potențiale
 • Relee de protecție
 • Stații de baterii
 • Sistem de legare la pământ
 • Paratrăsnet.