Inspectia tehnica periodica (I.T.P.) in anul 2021 – costuri si documente necesare

Inspectia tehnica periodica (I.T.P.) in anul 2021 – costuri si documente necesare

I.T.P.-ul sau inspectia tehnica periodica este o evaluare obligatorie a autovehiculului inmatriculat / inregistrat pe teritoriul national, in vederea garantarii dreptului conducatorului auto de a circula pe drumurile publice.

Costurile efectuarii inspectiei tehnice periodice, la fel ca si perioada de valabilitatea a acesteia depind de vechimea si tipul masinii evaluate.

Scopul inspectiei este acela al detectarii problemelor sau potentialelor probleme care pot cauza riscuri privind siguranta in trafic sau impactul cu mediul inconjurator, acestea fiind cazuri in care un autovehicul poate trece cu bine sau poate pica evaluarea I.T.P. Acesta este motivul pentru care, in cazul defectiunilor mici, fara riscuri serioase de luat in calcul, procedura este finalizata cu succes, situatia opusa, a constatarii disfunctionalitatilor mari, creand adevaratele probleme care vor trebui remediate inainte de evaluare, cu riscul picarii acesteia.

Articolul de fata isi propune sa va ofere cateva informatii utile cu privire la valabilitatea I.T.P.-ului, documentele necesare, costurile implicate, disfunctionalitatile permise ale autoturismului si, in cele din urma, sanctiunile aferente nerespectarii prevederilor legale.

Perioada de valabilitate a I.T.P.-ului

Perioada de valabilitate a I.T.P.-ului este variabila, de mare importanta fiind aspecte precum vechimea autovehiculului, gabaritul acestuia, destinatia utilizarii.

Retinem ca autovehiculele noi efectueaza inspectia tehnica periodica o data la trei ani, termenul primei evaluari fiind luat in calcul de la momentul primei inmatriculari. Pentru cea de-a doua categorie, respectiv autovehiculele mai vechi de doisprezece ani, valabilitatea I.T.P.-ului este de un an.

Referitor la gabaritul masinii, retinem faptul ca autovehiculele cu un numar mai mic de opt locuri vor fi evaluate la fiecare doi ani, pe cand autovehiculele care transporta persoane in regim de taxi si cele cu peste opt locuri au inspectia tehnica periodica valabila pe perioada a sase luni.

De asemenea, autovehiculele cu cel putin sase roti (transport marfa), avand o masa mai mica de 3.5 t. , au I.T.P.-ul valabil un an, pe cand motocicletele, mopedele, autovehiculele cu trei roti si cvadriciclurile au I.T.P.-ul valabil doi ani.

Documente necesare in vederea efectuarii inspectiei tehnice periodice

In vederea evaluarii I.T.P. , numarul documentelor nu este foarte mare, dupa cum urmeaza:

  • Talonul sau certificatul inmatricularii masinii (original). In cazuri exceptionale se poate prezenta autorizatia provizorie de circulatie;
  • C.I. / B.I. (original);
  • Asigurare de Raspundere Civila Auto (Polita R.C.A.), in valabilitate la data evaluarii (original);
  • C.I.V. (cartea de identitate a masinii), securizata R.A.R. (original);

Exista eventualitatea in care autovehiculul apartine unei societati de leasing, situatie in care se poate prezenta copia cartii de identitate stampilata de posesorul bunului, cu mentiunea „conform cu originalul”.

Taxa itp 2021 pret

Costurile I.T.P.-uluidepind si de atelierul ales pentru evaluare, dar si de tipul autoturismului evaluat. Pentru un autovehicul cu motorizare pe benzina pretul mediu se invarte in jurul sumei de 120 ron, masinile pe motorina fiind evaluate contra unei sume de minim 150 ron. Preturile sunt similare si in cazul microbuzelor si autovehiculelor 4 x 4. Diferenta de pret itp o fac motocicletele si mopedele, cu preturi de la 80 ron la 100 ron.

Nereguli trecute cu vederea la evaluarea I.T.P.

Disfunctionalitatile minore ale autovehiculului nu creeaza probleme pe parcursul evaluarii I.T.P. Neregulile majore, in schimb, necesita remediere si reprogramare in vederea efectuarii vizitei.

Intelegem prin mici defecte acele nereguli care nu pun in primejdie siguranta masinii si care nu creeaza efecte negative in ceea ce priveste mediul inconjurator. Disfunctionalitatile mari, din contra, reprezinta un risc pentru sanatatea participantilor la trafic si mediul ambient.

Penalitati in cazul neefectuarii I.T.P.-ului

Este bine de stiut ca circulatia unui autoturism pe drumurile publice, fara ITP valabil, este sanctionata drastic de autoritati. Astfel, organele de politie sanctioneaza conducatorul auto cu amenda de la 1305 ron la 2900 ron, retinerea certificatului inmatricularii autoturismului si confiscarea placutelor. Daca se ajunge aici, singura solutie este platforma pentru tractarea autovehiculului, care se ridica la sume considerabile (300 – 800 ron).

Atentie in ceea ce priveste expirarea I.T.P.-ului, situatie care presupune suspendarea inmatricularii, care este, la randul ei, sanctionata de organele de politie cu amenda de maxim 5800 ron.

Articolul precedentDoriți să schimbați mobila veche din locuința dumneavoastră?
Articolul următorMUNCA ȘI OCUPAREA FORȚEI DE MUNCĂ ÎN AUSTRIA