Filtre și stații osmoză inversă – Domenii de utilizare

0
301
Filtre și stații osmoză inversă – Domenii de utilizare

Domeniul de utilizare a filtrelor și stațiilor de osmoză inversă pentru purificarea apei sunt: alimentare cu apă potabilă și menajeră în case, birouri, vile (apă de puț), centre medicale și de sănătate, cafenele, restaurante, la primirea apei din fântâni și surse deschise compoziție de apă nesustenabilă, apă de proces pentru energie termică, apă deionizată pentru industria electronica, apă de proces pentru industria alimentară, apă de proces pentru industria farmaceutică și chimică, desalinizarea apei de mare.

Filtru de osmoză inversă

Osmoza inversă ca tehnologie de purificare a apei a fost utilizată de la începutul anilor 1960. Inițial, osmoza inversă a fost utilizată pentru desalinizarea apei de mare, dar acum această metodă eficientă este mai larg utilizată: produce zilnic sute de mii de tone de apă potabilă în diferite părți ale lumii.

Tehnologie de osmoză inversă

Osmoza inversă este o tehnologie pentru purificarea apei la nivel molecular. Ideea de a crea un filtru de osmoză inversă a fost dată de însăși natura. Se bazează pe procesul de metabolism în celulele vii, prin pereții cărora trec doar molecule de o anumită dimensiune. În tehnologia de purificare a apei cu filtru de osmoză inversă, sunt utilizate membrane sintetice cu un diametru mic al porilor – de 200 de ori mai mici decât dimensiunea virușilor și de 4000 de ori mai mici decât dimensiunea bacteriilor. Trecând prin ele, moleculele de apă lasă toți contaminanții pe membrană, iar la ieșire apa este absolut curată, fără impurități.

Membrana filtrantă semipermeabilă în stația de osmoză inversă

Membrana semipermeabilă a filtrului de osmoză inversă, numită și membrană parțial permeabilă, permeabilă selectiv, permeabilă diferențial este o membrană artificială din materiale sintetice, concepută pentru a separa componentele fazei lichide. Datorită fenomenului de difuzie, acesta trece doar prin anumite molecule sau ioni, și toți ceilalți rămân pe cealaltă parte a membranei. Rata de trecere a moleculelor depinde de o serie de factori, dintre care cei mai importanți sunt presiunea lichidului, concentrația de impurități din acesta, temperatura și gradul de permeabilitate a membranei de osmoză inversă, care este diferită pentru fiecare soluție.

Filtre cu osmoză inversă

Îmbunătățirea tehnologiei de osmoză inversă permite utilizarea filtrelor de apă nu numai în industrie, ci și acasă. Drept urmare, milioane de oameni din întreaga lume au instalat deja astfel de sisteme, ceea ce face posibilă obținerea apei potabile de cea mai mare puritate. Apa obținută la ieșirea sistemului de filtrare cu osmoză inversă este recunoscută ca fiind ecologică și cea mai utilă pentru oameni. Conform proprietăților sale, este aproape de apa topită din ghețarii antici. Filtrele au fost deja dezvoltate pentru mineralizare, alcalinizare, purificare suplimentară cu lumină în infraroșu, folosind surse de apă necontrolate. Filtrele de osmoză inversă sunt conectate la rețeaua de alimentare cu apă. Porii filtrului cu membrană de osmoză inversă sunt de 0,0001 microni și scurg doar molecule de apă și oxigen, rezultând apă potabilă foarte bună și utilă la ieșire, chiar din fântâni și rezervoare de apă.

Articolul precedentDe ce ai nevoie de un şampon nuanţator?
Articolul următorCare este cel mai bun ziar din Gorj?