În ciuda acțiunilor și evenimentelor de conștientizare a populației, că trăim într-o eră în care poluăm mai mult decât orice altă generație anterioară, prin obiceiurile noastre de viața, prin lipsa noastră de grija fată de natură și prin exploatarea ei excesivă, lucrurile nu par să se miște prea mult.
Risipa de electricitate, de apa și de resurse naturale sunt doar termeni pentru summit-uri internaționale, pentru activiști și ONG-uri. Suprafețe colosale de pădure se taie zilnic, deșeurile noastre din plastic sufoca oceanele și viețuitoarele. Preferam sa plătim amenzi uriașe pentru procentul mic de reciclare, decât să oferim soluții și să luăm măsuri în a conștientiza fiecare cetățean că acțiunea lui de reciclare contează.
Ce poate face fiecare dintre noi pentru a susține mediul în care trăim, din ce în ce mai sufocat și sufocant, oferă diferența dintre un om inteligent și unul ignorant. Munții de gunoaie de la marginea orașelor arată oare gradul nostru de civilizație?
Pană la a aștepta ca autoritățile sa ia măsuri pentru și împotriva noastră, fiecare dintre noi are responsabilitatea morală, măcar de a încerca să facă ceva.
Ce poți face și tu pentru a ajuta mediul?
- Reciclează gunoiul selectiv și du-l la locurile special amenajate în acest sens. Chiar dacă ai văzut că este încărcat tot în aceeași mașină, asta se datorează tot neglijenței unor concetățeni care nu respectă codurile de reciclare sau aruncă acolo gunoi menajer.
- Nu risipi niciun fel de energie, ce se pierde într-un loc, poate fi extrem de necesar în alta parte.
- Nu lăsa apa să curgă atunci când nu ai neapărat nevoie de ea. Nu face dușuri de o oră, dacă îți place sauna există centre speciale.
- Nu folosi tone de detergent pentru a spala vasele sau rufele. Unde crezi că se duc toate acele chimicale? Și în plus vei folosi și mai multă apă pentru a la curăța.
- Nu arunca gunoaie la întâmplare, pe stradă, la rădăcina copacilor, la marginea localităților, în albia râurilor.
- Nu folosi autoturismul personal dacă ai distante mici de parcurs, nu ai ceva greu de cărat și nu este o mare urgență. Uzura și consumul mașinii sunt mai mari pe distanțe mici și, în plus de ce să nu te bucuri de o plimbare? Dacă sunteți mai mulți colegi de birou care locuiți în zone apropiate, de ce sa nu faceți un car sharing. 10 minute de mers pe jos dimineața sunt bune pentru înviorare.
- Nu tăiați copaci și arbori la întâmplare, nu faceți foc în pădure, nu abandonați acolo gunoiul. Semnalați autorităților atunci când observați abuzuri asupra pădurii!
- Învățați-i pe copii, de mici să iubească natura și să o protejeze!
O altă problemă importantă pentru sănătatea și protecția mediului este colectarea deșeurilor periculoase (baterii uzate, uleiuri arse, deșeuri medicale, produse expirate, soluții de laborator etc). În acest caz este obligatoriu să apelați la o firmă colectare deșeuri, cum ar fi cei de la Igiena Serv. Ei vă pot ajuta, oriunde v-ați afla în țară, în vederea valorificării sau eliminării deșeurilor periculoase, vă pot oferi consultantă de specialitate, pot întocmi documentația necesară (acorduri, avize, studii de mediu, sisteme de management, analize, certificări), pot efectua transportul, selectarea, reciclarea sau distrugerea acestui tip de deșeuri.
Nu uitați ca salvarea mediului ține de fiecare dintre noi, de atitudinea noastră responsabilă și protectivă!