Irigatorul bucal este un dispozitiv modern pentru mentinerea igienei orale la un nivel extrem de ridicat, si, este de dorit sa fie utilizat dupa spalarea dintilor cu o periuta de dinti. Actiunea sa este de a alimenta un flux subtire de lichid sub presiune in spatiile interdentare si sub proteze fixe. Un irigator bucal este format dintr-o pompa hidraulica, un recipient cu lichid, un maner si duze interschimbabile. Cand este pornit, compresorul creeaza presiune si apa este furnizata manerului cu o anumita forta. Fluxul de lichid in cavitatea bucala poate fi pulverizat, pulsant sau constant, putand regla aceste moduri, in mod individual.
Tipuri de duze ale irigatorului bucal
Exista mai multe tipuri de duze pentru irigatoarele bucale:
- Pentru curatarea limbii. Intrucat numarul imens de microorganisme care se acumuleaza pe limba cauzeaza problema halitozei, periajul si igiena orala este o sarcina la fel de importanta ca si spalarea dintilor.
- Standard.
- Ortodontic, cu perii pe varf, pentru a curata structurile ortodontice.
- Parodontice cu un varf subtire de cauciuc elastic, pentru a indeparta tartrul si germenii.
- Pentru eliminarea tartrului.
- Cu cap cu perie.
Cine are nevoie de un irigator oral?
Stomatologii recomanda ca irigatorul bucal sa fie utilizat de aproape intreaga populatie a planetei, deoarece igiena orala, aroma respiratiei proaspete si reducerea bolilor tesuturilor parodontale si a dintilor, sunt utile tuturor oamenilor. Exista doar doua contraindicatii relative in utilizarea irigatorului oral. Este vorba despre cazurile persoanelor cu exacerbarea bolilor parodontale si la copiii prescolari, care, de asemenea, nu pot face fata unei igiene orale obisnuite fara ajutor extern.
Functionarea irigatorului aminteste vag de igiena cu ata dentara. Principiul este acelasi – pentru a elimina resturile de alimente si depozite dintre dinti, si in plus, aparatul indeplineste si o serie de functii utile, cum ar fi curatarea locurilor greu accesibile. Fluxul de lichid va curata cu usurinta toate bacteriile de sub coroane pe implanturi, coronite, structuri ortodontice, structuri parodontale, bifurcatii ale radacinilor si aglomerarea dintilor. Trebuie mentionat ca, din pacate, periutele de dinti, in astfel de cazuri, nu pot face fata acestei probleme.
Irigatorul bucal maseaza, de asemenea, membranele mucoasei cavitatii bucale si gingiilor, datorita presiunii fluxului de lichid. Exista o crestere a circulatiei sanguine locale, care pur si simplu afecteaza in mod remarcabil starea gingiilor si a parodontului. Acest lucru este important in special pentru pacientii cu gingivita si parodontoza. Deoarece irigatorul bucal, pe langa apa obisnuita, poate furniza si lichide speciale care pot contine substante antiseptice, fluor si hemostatice, are si cateva functii remarcabile – antiseptice si antiinflamatoare.
Cum se foloseste un irigator oral?
Utilizarea unui irigator bucal se face foarte simplu. Utilizeaza dispozitivul dupa ce te speli pe dinti in fiecare seara. Pentru a face acest lucru, umple rezervorul cu apa sau cu un lichid special antiseptic, aseaza duza pe suprafata gingiei la un unghi de 60-90 de grade, apleaca-te peste chiuveta, astfel incat apa sa se poata scurge liber si porneste dispozitivul. Cu folosirea antisepticelor igienice, se poate face igiena orala a intregii cavitati bucale. Intreaga procedura dureaza de la 5 la 15 minute.